Ultrazvuk oka

Ultrazvuk oka je uobičajena metoda pregleda oka i očne jabučice gdje se uz pomoć ultrazvučnih talasa dobija slika na aparatu.

Uz pomoć ultrazvuka mogu se vidjeti strukture očnog dna koje se nekada ne mogu vidjeti ako su prisutna zamućenja unutar oka. 

Ultrazvuk oka, poznat i kao oftalmički ili očni ultrazvuk, uobičajena je dijagnostička metoda koja koristi visokofrekventne zvučne talase za stvaranje detaljnih slika struktura unutar oka. Ova tehnika omogućava oftalmolozima da detaljno pregledaju očne jabučice i identifikuju potencijalne abnormalnosti koje mogu ukazivati na različite zdravstvene probleme.

Kada se radi ultrazvuk oka?

Ultrazvuk pomaže da se otkriju različita stanja i oboljenja oka kao što su na primjer krvarenje unutar oka (hemoftalmus), odvajanje mrežnjače (ablacija retine), prisustvo stranog tijela u oku i tumori oka.

Ultrazvuk oka posebno je koristan za pregled struktura očnog dna koje se ne mogu jasno vidjeti tokom rutinskog oftalmološkog pregleda. Takođe, može pomoći u detektovanju abnormalnosti očnog živca, degenerativnih promjena povezanih sa starošću ili dijabetesom, anomalija očnih mišića i drugih promjena u očnoj duplji.

Ograničenja

Važno je napomenuti da, kao i svaka druga dijagnostička metoda, ultrazvučno snimanje oka ima i svoje ograničenja. Na primjer, ne može uvijek pružiti detaljnu sliku mikroskopskih struktura unutar oka, niti može otkriti promjene na nivou pojedinačnih ćelija. Zbog toga se ultrazvuk oka često koristi u kombinaciji s drugim dijagnostičkim testovima i postupcima. 

Neinvazivan je i siguran postupak. Ipak, pacijenti trebaju obavijestiti svog oftalmologa ako imaju bilo kakve prethodne očne bolesti, posebno ako je riječ o stanjima koja bi mogla uticati na strukturu oka. Takođe, uvijek treba obavijestiti ljekara o svim prethodnim očnim operacijama ili povredama.

Kako se radi ultrazvuk oka?

Za mjerenje dužine oka i određivanje prave dioptrije sočiva koje se ugrađuje unutar oka se takođe koristi ultrazvuk, gdje se podaci o dužini unose u odgovarajuće formule i tako dobija prava snaga sočiva koje će se ugraditi.

Ovo je važno za određivanje dioptrije sočiva koje se ugrađuje unutar oka i prilikom operacije katarakte. Koristi se posebna tehnika poznata kao A-scan ultrazvuk.

Tokom ultrazvučnog pregleda oka, na površinu oka se nanosi specijalni gel preko koga se stavlja specijalizovana ultrazvučna sonda. Uređaj emituje zvučne talase preko sonde koje tkiva unutar oka apsorbuju i reflektuju. Reflektovane talase, zatim ultrazvučni uređaj detektuje i pretvara u sliku koju oftalmolog može pregledati.

Cijeli postupak je obično bezbolan i traje nekoliko minuta. Ako se sonda stavlja direktno na oko površna oka se anestezira uz pomoć kapi lokalnog anestetika. Nakon pregleda, vid može biti privremeno zamagljen zbog gela ili anestetičkih kapi, ali to obično brzo prolazi.

Kod nas u klinici možete zakazati i brzo izvršiti ultrazvučni pregled oka, kao i ostale oftalmološke preglede.Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna