Mjerenje debljine rožnjače – Pahimetrija

Pahimetrija je jednostavan, bezbolan test koji brzo i efikasno mjeri debljinu rožnice.

Zašto se mjeri debljina rožnjače?

Debljina rožnjače mjerena pahimetrijom važna je u području njege očiju iz nekoliko razloga. Pahimetrijom se može utvrditi da li je rožnjača natečena. Medicinska stanja poput Fuchsove distrofije mogu povećati tečnost u rožnjači i uzrokovati povećanje njene debljine. 

Nošenje kontaktnih sočiva ponekad može dovesti do značajnog oteknuća oka.  Ovakvu promenu teško je vidjeti pod mikroskopom. Međutim, pahimetrija će pokazati tačnu promenu debljine rožnjače. 

Debljina rožnjače važna je u refrakcijskoj hirurgiji kao što je LASIK. Određivanje debljine rožnjače važno je kako bi se utvrdilo da li je pacijentu moguće uraditi lasersku korekciju vida. Budući da deo postupka uključuje uklanjanje tkiva zbog kojeg će se rožnjača stanjiti, važno je znati koliko će tačno iznositi njena debljina. Pre ovakvih zahvata neophodno je ustanoviti debljinu rožnjače jer postoje osobe kod kojih je ona, po prirodi, značajno tanja nego obično. Njeno stanje ne uzrokuje probleme ili bolesti, ali bi moglo predstaviti gubitak vida ako bi se refrakcijski postupak izvodi nekome čija je rožnica izuzetno tanka.

Mjerenje debljine rožnjače i dijagnoza Glaukoma?

Pahimetrija je takođe postala važna u njezi glaukoma. Glaukom je bolest kod koje očni pritisak može biti povišen. Povišeni očni pritisak može uzrokovati gubitak živčanih vlakana u mrežnjači što može rezultirati sljepoćom ili smanjenim vidom. Većina metoda uključuje metodu mjerenja očnog pritiska kojim instrument dodiruje rožnjaču.  

Debljina rožnjače može uticati na stvarno očitavanje količine pritiska u oku. Dalje, identifikacija debljine centralne rožnjače kao nezavisnog pokazatelja rizika od glaukoma u Okularnoj hipertenzivnoj terapiji (OHTS) učinila je pahimetriju rožnjače važnim delom ispitivanja na glaukom.Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna