Dječiji oftalmolog i strabolog

Centar za dečiju oftamologiju i razrokost

Razrokost ili strabizam predstavlja stanje kada nepostoji balans između desnog i lijevo oka, te oči ne gledaju u istom pravcu. Stanje se najčešće javlja kod djece i često je povezano sa različitom dioptrijskom snagom između dva oka i sa pojavom slabovidosti.

Očni pregledi kod djece su od velike važnosti, pošto 5 – 10% predškolske i do 25% školske djece ima probleme sa očima. Pravovremena dijagnoza ovih problema je važna jer se odgovarajućim i pravovremenim tretmanom može popraviti ili očuvati vidna funkcija. 

Kada bi trebalo da se radi očni pregled kod djece?

Prvi pregled

Osim pregleda na rođenju koji se radi u porodilištu, prvi pravi pregled oka bi trebao da se uradi u dobi od šest mjeseci, a kontrolni sa tri godine i pri polasku u školu. Na taj način bi se mogla otkriti sva djeca koja imaju različitu dioptriju između očiju i razrokost. Uz pomoć odgovarajuće korekcije i strabološkog tretmana takvoj djeci bi se omogućilo da razviju normalan vid na oba oka. Na žalost kod nas još uvijek ne postoji zakonska obaveza pregleda djece sa šest mjeseci i tri godine, pa se dešava da pojedina djeca ne budu na vrijeme prepoznata i tretirana.

Pregledi kod dječijeg oftalmologa su bitni kako bi se na vreme otkrili problemi sa očima, kao što je astigmatizam kod djece ili dioptrija minus kod djece.

Očni pregled u školskom uzrastu

Školska djeca bi se trebala pregledati svake druge godine, dok djeca kojima su potrebne naočare ili kontaktna sočiva bi se trebala pregledati jedan puta godišnje ili češće ako to oftalmolog procjeni. 

U ranom djetinjstu se u osnovi uči kako da se gleda na blizinu i daljinu, pokreću oči, fokusira, stiče svjesnost postojanja perifernog vida kao i koordinacija ruke i oka. Zbog toga je pravovremeni tretman u predškolske djece važan pošto se u starijoj životnoj dobi ove ne mogu naučiti ove sposobnosti.

Kako izgleda očni pregled kod djece?

Očni pregled se sasoji od:

 • kratke anamneze, 
 • testiranja vida, 
 • procjene položaja i pokretljivosti očiju, 
 • procjene zdravlja oka i ako je potrebno prepisivanja naočara. 

Prije pregleda oftalmologa treba upoznati sa sledećim činjenicama ako su prisutne:

 • prijevremeno rođenje, 
 • usporeni motorni razvoj, 
 • češanje očiju, 
 • pretjerano treptanje, 
 • nemogućnost održavanja kontakta očima, 
 • nemogućnost zadržavanja pogleda na jednom objektu i loše praćenje predmeta očima. 

Strabološki pregled zahtjeva informaciju da li u porodici ima još osoba sa nekim očnim bolestima (dalekovidost, kratkovidost, genetske bolesti, ambliopija).

Pregledi djece su prilagođeni njihovoj dobi i sastoje se od:

 • evaluacije položaja i pokretljivosti očiju, 
 • određivanja vidne oštrine, 
 • određivanja dioptrije,
 • pregleda prednjeg dijela oka i očnog dna,
 • određivanje kvaliteta stereo vida.

Najčešći problemi sa vidom i očima kod djece ambliopija (slabovidost) i pogrešna usmjerenost oka (strabizam) se liječe pokrivanjem oka koje bolje vidi i prepisivanja odgovarajuće korekcije. Nekada djeca ne mogu da usmjeravaju oči prema unutra kada gledaju na blizinu. To se zove insuficijencija kovergencije i takođe može da se liječi uz pomoć odgovarajućih vježbi i korekcije. Osim pokrivanja oka i davanja odgovarajuće korekcije, na raspolaganju je operativni tretman strabizma, koji se radi ako prethodne terapijske mjere nisu dale rezultate.

I još jednom valja naglasiti, ako se tretman ambliopije ne započne na vrijeme, nakon određene dobi mozak djeteta više neće biti u stanju da nauči da bolje vidi, pa takvo oko ostaje slabovido. Zbog toga je pravovremena dijagnoza i tretman ključna poluga u rješavanju ovog čestog problema sa vidom. 


Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna