Dalekovidost (Hipermetropija)

Šta je dalekovidost?

U normalnom oku zrake svjetla koje potiču od objekata u daljini se fokusiraju uz pomoć rožnjače i relaksiranog sočiva na tačci jasnog vida i na taj način omogućavaju čistu i oštru sliku. Slika nije jasna ako fokus nije na retini. 

U dalekovidom oku vid na blizinu se postiže akomodacijom, tj. sposobnošću oka da pojača svoju dioptrijsku snagu kada se gledaju bliski predmeti. Sočivo koje se nalazi u oku je elastično i kada se napne cilijarni mišić sočivo se ispupči i na taj način pojača njegova prelomna moć. Na taj način se dobija jasna slika bliskog predmeta na retini.

Kako nastaje dalekovidost?

Dalekovidost nastaje kada je oko suviše kratko. Svjetlosne zrake iz objekata koji su u daljini se fokusiraju iza retine. Za daleke objekte da bi se vidjeli jasno oko mora dodatno da fokusira i na taj način se daleki objekti vide jasno. Za bliske objekte često nema dovoljne akomodacione snage te se oni ne vide jasno. Ovo postaje izraženije kako sočivo sa godinama počinje da gubi svoju sposobnost mjenjanja snage (prezbiopija) što dovodi do toga da neki pacijenti ne vide jasno ni na daljinu.

Koji su simptomi dalekovidosti?

Čest je slučaj da kod mlađih osoba koje imaju manju dioptriju, simptomi izostanu. Međutim, ukoliko je dioptrija veća, mlade osobe naprezanjem očnog mišića uspevaju da „zamaskiraju“ dobar deo dioptrije. Problem se ipak može uočiti kada ove osobe gledaju na blizu. Tada dolazi do dodatnog napora njihovih očnih mišića, što kao posledicu izaziva zamućen vid, zamor posle kraćeg čitanja, glavobolje. U nekim slučajevima može se javiti i razrokost.

Nakon 35 – 40 godina starosti dalekovide osobe moraju nositi korekciju za daljinu i blizinu jer tada očni mišić više nema snage da „sakrije“ dioptriju. Dalekovide osobe mogu osetiti glavobolju i iscrpljenost posle dužeg rada na blizinu, bol unutar i oko oka kao i brzo zamaranje prilikom čitanja. 

Kako se dalekovidost može korigovati?

Dalekovidost se koriguje uz pomoć kontaktnih sočiva, naočarima i refraktivnim laserom. Ovako se pojačava ukupna prelomna moć oka i tako dobiva fokusirana slika na očnom dnu.

Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna