Određivanje dioptrije

Određivanje dioptrije (dioptrijske snage oka) predstavlja važan dio opšteg oftalmološkog pregleda. 

Kako izgleda postupak određivanja dioptrije?

Dioptrija se mjeri uz pomoć uređaja koji se zovu refraktometar i keratometar ili ručno pregledom koji se zove skijaskopija.
Na osnovu podataka dobijenih od uređaja i na osnovu oftalmološkog pregleda ispred oka pacijenta se stavljaju određena sočiva različite snage i pokušava se dobiti što je moguće jasniji vid. Određivanje dioptrije je obično brz i jednostavan proces.

Svakako, i za određivanje dioptrije je neophodno specifično znanje koga uređaji kao takvi nemaju da bi se izbjegle greške u prepisivanju korekcije. Svakako, opšti oftalmološki pregled omogućava da se otkriju učestala oboljenja oka koja mogu da dovedu do gubitka vida ako se na vrijeme ne otkriju.

Određivanje dioptrije je izuzetno bitno, kako oko ne bi patilo. Određivanje dioptrije minus ili dioptrije plus se izvode iskusni oftalmolozi iz klinike Medicolaser.

Određivanje prave dioptrije može pomoći i pri korekciji astigmatizma.

Određivanje dioptrije kod djece

Određivanje dioptrije kod djece je posebno zahtjevno i traži prethodnu pripremu djeteta uz pomoć odgovarajućih kapi koje opuštaju cilijarni mišić koji se nalazi unutar oka.

Kako se utvrđuje dioptrija za čitanje?

Dioptrija za čitanje se veoma često određuje kod pacijenata starijih od 45 godina. U osnovi se na dioptriju za daljinu dodaje odgovarajući dodatak za blizinu koji ide od +0,75 do +3,5 dioptrija zavisno od starosti pacijenta. Ovo stanje se zove prezbiopija i uzorkovano je gubitkom promjene dioptrije prirodnog sočiva sa starenjem. 


Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna