YAG laser

Kada se koristi YAG laser?

YAG laser se koristi kao fotodisruptor u oftalmologiji. Obično se koristi za razbijanje zadebljale zadnje kapsule sočiva (prilikom operacije sekundarne katarakte) i za pravljenje rupica na irisu kod glaukoma zatvorenog ugla. Zadnja kapsula sočiva je tanka membrana koja ostane u oku nakon uspješno urađene nekomplikovane hirurgije katarakte. Ona služi kao vreća u koju se stavlja implantirano sočivo. Nekada se ta membrana zamuti što se zove sekundarna katarakta. Ona se javalja do 25% operisanih pacijenata.

Šta je sekundarna katarakta?

Sama operacija sekundarne katarakte se radi tako što se nakon početnih incizija odstrani prednji dio kapsule prirodnog sočiva i kroz nastali otvor odstrani katarakta. Sočivo se na kraju operacije implantira u prestali dio kapsule, takozvanu kapsularnu vreću. Taj zaostali dio kapsule se nakon nekog vremena zamuti u oko 25% pacijenata. To stanje se zove sekundarna katarakta, zbog toga što pacijent počinje da ima iste simptome kao kada je imao pravu kataraktu. 

Obično prvo dolazi do polaganog snižavanja vidne oštrine, zamućenja vida, zablještenja, naročito kada se gleda prema suncu i prema farovima vozila tokom vožnje noću, slično kao i kod astigmatizma. Do zablještenja dolazi kada se svjetlost koja je ušla u oko odbija od raličita zamućenja u optičkom putu kao što su naprimjer katarakta i zamućena zadnja kapsula prirodnog sočiva. Sekundarna katarakta se dijagnostikuje prilično jednostavno tokom rutinskog oftalmološkog pregleda uz pomoć biomikroskopa. Mnogo ju je lakše otkriti ako se prošire zenice. Zadebljala kapsula se vidi kao bjeličasta membrana različitog zamućenja koja se nalazi iza implantiranog sočiva. 

Tretman se sastoji u korištenju YAG lasera uz pomoć koga se uradi zadnja kapsulotomija i na taj način popravi vidna oštrina. JAG laser spada u grupu fotodisruptora čije se dejstvo sastoji u tome da pravi male eksplozije na mjestu gdje je fokusiran. Tako, ako se laser isfokusira na zadebljalu zadnju kapsulu prirodnog sočiva ona će pući i na taj način dovesti do nesmetanog prolaska svjetla prema retini.

Kako se radi operacija sekundarne katarakte YAG laserom?

Sama procedura je bezbolna, ne traži nikakvu anesteziju, za razliku od standarne operacije katarakte i povezana je sa veoma malim rizicima. Najčešća neposredna komplikacija JAG tretmana je markiranje sočiva laserom koje nastaje ako se laser ne fokusira na sekundarnu kataraktu, već na implantirano sočivo. Nakon urađene JAG laserske kapsulotomije postoji nešto veća stopa ablacije retine. Sa savremenim aparatima potrebna je manja snaga da se podere kapsula pri čemu je fokusiranje značajno preciznije tako da se može reći je stopa komplikacija u padu. 

 Nakon što prođe dejstvo kapi za širenje zenica pacijent obično osjeti poboljšanje u vidnoj oštrini i osjetljivosti na kontraste. Poboljšanje vida kod svake osobe zavisi od toga koliko je bilo ranije zamućenje kapsule i da li postoje neki drugi problemi unutar oka. Najčešći problemi na oku koji ne dozvoljavaju popravak vidne oštrine su makularna degeneracija, promjene na očnom dnu povezane sa dijabetesom i uznapredovali glaukom.


Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna