Pregled rožnjače (Kornealna topografija)

Šta je Kornealna topografija?

Kornealna topografija je pregled rožnjače. Predstavlja dijagnostički metod kojim se dobija detaljan opis rožnjače. Njegova primena važna je za dijagnozu, procenu, praćenje i lječenje određenih degenerativnih oboljenja i stanja na rožnjači. Takođe, ovaj metod primenjuje se i radi preciznog određivanja kontaktnih sočiva. Koristi se u oftalmologiji za mjerenje kvaliteta i oblika površine rožnjače, providne strukture oka koja prekriva dužicu i zenicu.

Tehnika koristi računarske slike za pružanje detaljne vizualizacije i mjerenja oblika rožnjače. Ova metoda pruža oftalmologu precizne informacije o zakrivljenosti i debljini rožnjače, što može biti od ključne važnosti u dijagnozi i liječenju brojnih očnih stanja.
Topografija oka je izuzetno korisna u brojnim situacijama. Ona se često koristi prilikom evaluacije pacijenata za LASIK ili druge vrste refraktivnih operacija oka. Takođe, ovaj pregled rožnjače može otkriti određene bolesti oka, kao što su keratokonus (stanje u kojem rožnjača postaje konusnog oblika), pomaže u dijagnostikovanju i praćenju astigmatizma, kao i procjeni odgovora na liječenje ovih i drugih bolesti rožnjače.

Kako se radi pregled rožnjače?

Običnim pregledom biomikroskopom se ne mogu vidjeti male suptilne promjene prednje ili zadnje strane rožnjače. Zbog toga treba da se koristi kornealni topograf koji nam omogućava da napravimo kartu rožnjače.

Ovaj pregled i informacije dobijene od njega ima značaj u nizu aplikacija, uključujući refraktivnu hirurgiju, dijagnozu keratokonusa i niza drugih promjena na rožnjači.
Sirius, aparat koji mi posjedujemo, takođe omogućava da možemo da analiziramo komorni ugao, pošto uređaj u sebi ima i scheimpflug kameru.

Kornealna topografija nije bolan pregled. Tokom ovog postupka, aparat projektuje svjetlosni prsten na rožnjaču. Slika se zatim prenosi na kompjuter, gdje se obrađuje i prikazuje kao topografska mapa rožnjače. Ne koristi se nikakva neprijatna oprema koja bi dodirivala vaše oko.
Takođe, kornealna topografija je veoma precizna tehnika. Ova metoda omogućava ljekarima da identifikuju čak i male promjene na rožnjači, što može biti veoma korisno u ranom otkrivanju određenih očnih bolesti.
Rezultati pregleda rožnjače su instant. Odmah nakon pregleda, možemo vam pokazati, objasniti rezultate, kao i šta oni znače za vaše zdravlje oka, i naravno prepisati dalje liječenje.

Kada treba ići na pregled?

Učestalost ovih pregleda zavisi od različitih faktora, uključujući starost pacijenta, korišćenje kontaktih sočiva, opšteg stanja oka, istorije očnih problema i tretmana, kao i rizika za određene očne bolesti. Ako pacijent nema nikakvih problema sa očima, kornealna topografija možda nije potrebna. Međutim, ako pacijent ima neke očne probleme ili planira operaciju poput LASIK-a, ova procedura će biti potrebna prema uputstvima oftalmologa.

Važno je da pacijenti imaju redovne očne preglede kako bi se otkrili bilo kakvi problemi na vrijeme. Preporučuje se godišnji oftalmološki pregled za odrasle, dok bi osobe sa očnim bolestima ili oni koji su u riziku (poput dijabetičara ili osoba sa visokim krvnim pritiskom) trebalo da odu na pregled češće

Ovaj pregled je koristan i za one koji nose kontaktna sočiva. Kornealna topografija može pomoći ljekaru da prilagodi sočiva kako bi odgovarala specifičnom obliku vaše rožnjače, što može poboljšati udobnost i vid.
Sve u svemu, kornealna topografija je jedan od načina kako da se aktivno brinete o svom očnom zdravlju. Ako imate bilo kakve sumnje ili brige o svom vidu, preporučuje se da razgovarate sa svojim oftalmologom.

Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna