Ispitivanje suvoće oka i podmazivanja kapaka (IPL)

Šta je suvo oko?

Suvo oko je stanje koje zahvata površinu oka, ali i kapke. Stanju doprinose više faktora koji sa svoje strane dovode do promjena u suznom filmu. Poremećaj suznog filma može da uzrokuje smanjena proizvodnja suza, povećano isparavanje suza i poremećaj u sastavu suza.

Kako nastaje suvo oko?

Bolest zahvata svu populaciju, ali se njena učestalost povisuje sa starenjem, većom učestolosti korišćenja ekrana (sindrom kompjuterskog vida), lijekova, kao i nakon hirurgije katarakte i hirurgije rožnjače. Takođe, promjene u okolini (pušenje, zagađenje vazduha, upotreba klimatizacije), hormonalni disbalans, neodgovarajuće ideje, infekcija demodexom, upale rubova kapaka (blefaritis, rozacea, seboroični dermatitis, rozacea, psorijaza, hronične očne alergije)

Simptomi suvog oka

Simptomi su brojni i uključuju svrab, peckanje, osjećaj žuljanja, prisustva pijeska ili stranog tijela, osjetljivost na svjetlo, vjetar i duvanski dim, poteškoće sa otvaranjem očiju ujutro, osjećaj otečenih kapaka, odsustvo suza u situacijama kada bi ih obično trebalo biti (emotivna stanja, ljuštenje bijelog luka), problemi sa nošenjem kontaktnih sočiva i osjećaj da je došlo do smanjenja vidne oštrine.

Takođe se može desiti da suvo oko bude i bez simptoma.

Osim ovih navedenih simptoma za dijagnozu su potrebni sledeći nalazi:

Interferometrija služi da se procjeni debljina lipidnog sloja suznog filma između dva treptaja. Boja i struktura lipidnog sloja omogućava da se odredi kvalitet i debljina ovog sloja. Ovaj test se naročito koristi kada se želi procjeniti funkcija Majbovih žlijezda kapka i stepen isparavanja suznog filma.

Mjerenje visine suznog meniskusa duž ruba kapka služi da se vidi koliko je prisutno suza na oku. Normalna debljina je 0,2 mm i određuje se između donjeg kapka i bulbarne konjunktive.

NIBUT (neinvazivno vrijeme prekida suznog filma) služi da se procjeni stabilnost suznog filma na rožnjači. Normalno NIBUT je duži od 10 sekundi, a ako je kraći to je znak suvog oka

Meibografija je nekontaktni pregled gdje se koristi infracrveno svjetlo da se na jednostavan i brz način vizualizuje morfologija žlijezda. Ovim pregledom se može odrediti količina prisutnih i preostalih žlijezda u kapku.

Svakako da treba spomenuti i konvencionalne testove kao što su:

Širmerov test, bojenje površine oka i BUT premda oni pomalo gube na značaju sa pojavom modernije dijagnostike.

Kako se leči stanje suvog oka?

Kako se radi o sindromu koji je nastupio zbog više uzroka, tretman je kompleksan i može uključiti drugačiji pristup higijeni oka, masažu i grijanje kapaka, vježbe treptanja, nadopunu suznog filma kapima i intenzivni tretman pulsnim svjetlom (IPL).

Korišćenje preparata - kapi vještačkih suza je posebno popularno. Na tržištu se nalazi mnoštvo preparata kojima se pokušavaju nadoknaditi nedovoljna pokrivenost oka suznim filmom. Zbog različitog uzroka, neke kapi su više podešene da nadomjeste lipidni sloj, a neke samu količinu tečnosti. Kapi je neophodno kapati više puta dnevno, zavisno od težine problema.

Šta je IPL tehnologija?

IPL tehnologija se bazira na seriji pulseva stimulirajućeg svjetla i pojačavanja metabolizma lakrimalnih žlijezda. Tretman je brz i skoro bezbolan. Potrebno je 3 – 4 sesije svakih dvije nedjelje do 1 mjeseca nakon čega dolazi do popravka suznog filma i smanjenja ili nestajanja simptoma.

U našoj klinici koristi se najsavremenija tehnologija i pristup za lečenje. Ukoliko želite da se više upoznate sa opremom koju koristimo, isto možete učiniti putem ovog linka: oprema iz klinika Medicolaser

https://www.eye-light.vision/hcp/eye-light - oprema koju imam


Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna