Lečenje žute mrlje (Avastin)

Šta je makula oka - žuta mrlja?

Žuta mrlja, poznata i kao makula, centralni je deo mrežnjače oka odgovoran za jasan, centralni vid. Kada dođe do oštećenja ili bolesti makule, to može dovesti do značajnog gubitka vida.

Bolesti žute mrlje

Postoji nekoliko bolesti koje mogu uticati na makulu oka, uključujući:

Makularna degeneracija: Ovo je najčešća bolest koja utiče na žutu mrlju, posebno kod starijih ljudi. Postoje dva oblika makularne degeneracije - suva (najčešća) i vlažna. Suva makularna degeneracija se odnosi na prirodno starenje i propadanje tkiva u makuli, dok vlažna makularna degeneracija uključuje rast novih, nenormalnih krvnih sudova ispod mrežnjače, što može dovesti do brzog gubitka vida.

Makularni edem: Ovo je stanje u kojem se tečnost nakuplja u ili ispod makule, uzrokujući je da se natekne i deformiše. Makularni edem može biti posledica dijabetesa (dijabetička retinopatija), blokade u retinalnim venama (retinalna venska okluzija) ili upale oka (uveitis).

Rupa u makuli: Ovo je mala rupa u makuli koja se obično razvija kao posljedica starenja. Makularna rupa može dovesti do izobličenog i smanjenog centralnog vida.

Epiretinalna membrana: Ovo je stanje gdje se tanka prozirna membrana formira preko makule. Ova membrana može da se skvrči tokom vrijemena, deformišući makulu i uzrokujući izobličenje vida.

Simptomi bolesti makule oka

Simptomi bolesti žute mrlje mogu varirati, ali često uključuju:

  • Zamagljen ili izobličen centralni vid
  • Pojava tamnih, praznih ili izobličenih oblasti u centralnom vidnom polju
  • Promjena percepcije boja
  • Problemi sa detaljnim radom, kao što je čitanje ili šivenje

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se odmah obratite oftalmologu.

Liječenje žute mrlje

Liječenje bolesti žute mrlje zavisi od specifične bolesti i njenog stadijuma. U nekim slučajevima, kao što je suva makularna degeneracija, odgovor na pitanje kako se lijeci zuta mrlja može biti usmjereno na usporavanje progresije bolesti kroz promjene u ishrani i životnom stilu, kao i kroz upotrebu određenih vitamina i minerala, kao što je vitamin D.

Za druge bolesti, kao što su vlažna makularna degeneracija i makularni edem, liječenje može uključivati injekcije lijekova u oko, kao što je Avastin, koji blokira rast novih krvnih sudova. U nekim slučajevima, može biti potrebna laserska terapija ili operacija.

Važno je napomenuti da rano otkrivanje i liječenje mogu značajno poboljšati ishod za ljude sa bolestima žute mrlje. Ako primijetite bilo kakve promjene u svom vidu, odmah se obratite oftalmologu.

Liječenje inhibitorima angiogeneze

Lijek koji se najčešće korsti za liječenje određenih oblika bolesti žute mrlje kao što su vlažna makularna degeneracija i dijabetesna retinopatija je Avastin, premda postoje i druge vrste inhbitora angiogeneze. Avastin je inhibitor angiogeneze, što znači da blokira rast novih krvnih sudova u oku koji mogu dovesti do oštećenja žute mrlje.

Inhibitori angiogeneze se koriste kada se želi smanjiti koncentracija VEGF u oku. Radi se o lokalnom hormonu koji između ostalog podstiče rast i širenje krvnih sudova. Kada postoji disbalans u oku dolazi do pojave novih krvnih sudova, neovaskularnog glaukoma i otoka tačke jasnog vida.

Najčešća oboljenja kod kojih treba davati inhibitor angiogeneze su staračka degeneracija makule i to njen vlažni oblik i dijabetska retinopatija.

Avastin je značajno jeftiniji od Lucentisa, premda ovaj lijek nije zvanično registrovan za ovu indikaciju. Upravo zbog cijene i slične strukture i istog dejstva, u oftalmološkoj zajednici je široko prihvaćen.

Prije nego što se da Avastin obično treba uraditi fluoresceinsku angiografiju kako bi se jasno dokazalo koji je problem i imala jasna indikacija za tretman.

Lijek se daje injekcijom direktno u oko, obično jednom mjesečno. Pre davanja Avastina, oftalmolog će obično uraditi OCT, a nekada i OCT angiografiju ili fluoresceinsku angiografiju da bi jasno identifikovao problem i potvrdio indikaciju za tretman.

Avastin je generalno dobro podnošljiv, ali kao i svaki lijek, može imati nuspojave. Moguće nuspojave uključuju crvenilo, oticanje ili bol na mjestu injekcije, kao i moguće promjene u vidu. Važno je da se o svim nuspojavama razgovara sa oftalmologom pre početka liječenja.

Ako sumnjate da imate bolest žute mrlje, važno je da se što pre obratite oftalmologu. Liječenje inhibitorom angiogeneze može biti efikasna opcija za određene pacijente, ali je važno da se o svim mogućnostima razgovara sa lekarom. Redovni oftalmološki pregledi su ključni za rano otkrivanje i liječenje bolesti žute mrlje.Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna