Kratkovidost (Miopija)

Šta je kratkovidost?

U normalnom oku zrake svjetla koje potiču od objekata u daljini se fokusiraju uz pomoć  rožnjače i relaksiranog sočiva na tačci jasnog vida i na taj način omogućavaju čistu i oštru sliku. Slika nije jasna ako fokus nije na retini.  

U kratkovidom oku zrake iz dalekih objekata se fokusiraju ispred retine tako da je udaljeni objekat zamagljen. Osoba koja ima miopiju vidi jasno bliske objekte. Uobičajeni uzrok ovoga je što je očna jabučica predugačka. Takođe, neki pacijenti sa početnom kataraktom mogu biti kratkovidi zbog prolaznog pojačanja prelomne moći sočiva u ranoj fazi razvoja katarakte.

Kako nastaje kratkovidost?

Kratkovidost se može javiti kao posledica sledećih faktora:

  • oko je duže od normalnog oka
  • rožnjača oka prelama svjetlost jače od rožnjače normalnog oka

Koji su simptomi kratkovidosti?

Osobe koje su kratkovide često se zamaraju tokom vožnje ili gledanja u ekran televizora ili računara. Mogu osjetiti bol unutar i oko očiju, takođe mogu imati probleme sa glavoboljom ili se osjećati iscrpljeno. Jedan od simptoma može biti i razrokost. 

Korekcija kratkovidosti

Kratkovidost se koriguje uz pomoć kontaktnih sočiva, naočara i laserskom hirurgijom. Cilj svih ovih načina korekcije je da se smanji dioptrijska snaga oka i na taj način ostvari dobro fokusiranje na očnom dnu.Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna