(Fako)vitrektomija

Šta je (Fako)vitrektomija?

Vitrektomija se najčešće radi kod ablacije retine i promjena na očnom dnu uzrokovanim dijabetesom. Vitrektomija predstavlja operaciju očnog dna gdje se nakon što se urade tri mala uboda kroz dio oka koji se zove pars plana u oko stavljaju infuzija, intrument i izvor hladnog svjetla.

Kako izgleda operacija (Fako)vitrektomija?

Sama riječ vitrektomija znači odstranjenje staklastog tijela, premda to predstavlja samo dio operacije. Tokom operacije se odstranjuje staklasto tijelo uz pomoć vitrektoma, a retina se tretira koristeći hladnoću, laser, endoditermiju i vitreoretinalne instrumente (makazice, pincete i slično) zavisno od promjena na retini. Na kraju operacije u oko se može staviti vazduh, ekspandirajući gas, silikon. 

Nekada se oko samo napuni slanim rastvorom i u njega ubaci antibiotik ili inhibitor angiogeneze. Ako se prije vitrektomije radi katarakta onda se ta operacija zove fakovitrektomija.


Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna