Prezbiopija (Staračka dalekovidost)

Šta je prezbiopija?

Prezbiopija ili staračka dalekovidost, predstavlja gubitak moći akomodacije oka uzrokovana gubitkom elastičnosti prirodnog sočiva sa godinama života. Djelovanjem cilijarnog mišića prirodno sočivo mjenje svoju zakrivljenost i samim tim pojačava svoju dioptrijsku snagu kako bi se mogli jasno vidjeti bliski objekti. Kako sa godinama prirodno sočivo postaje sve tvrše i tvrđe tako se smanjuje i amplituda akomodacije.

U dobi od oko 45 godina, osoba kojoj ne treba korekcija za daljinu više ne može konforno da čita sa daljine od 30 cm pa da bi jasno vidjela odaljava tekst. Opseg gubitka akomodacije se pojačava do dobi do 65 godina kada se akomodacija u potpunosti izgubi. Zbog toga se naočare za čitanje mjenjaju svakih  3 - 5 godina kako bi se kompenzovao taj gubitak.

Kratkovide osobe će kasnije morati da pođu da koriste naočare za čitanje, pod uslovom da skinu svoju korekciju za daljinu. Kako se javlja skleroza sočiva koja prethodi katarakti tako dolazi do pojačanja dioptrijske snage prirodnog sočiva. Zbog toga se dešava da starije osobe odjednom mogu da čitaju i da im više ne trebaju naočare za blizinu.

Dalekovidim osobama se potreba da nose naočare za blizinu javlja ranije pošto one moraju dodatno da akomodiraju da bi vidjele jasno predmete koji se nalaze daleko. Sa godinama dalekovide osobe neće imati dovljan ostatak akomodacije kako bi vidjele jasno na daljinu pa će morati da koriste plus korekciju i za stalno nošenje.

Koji su simptomi staračke dalekovidosti?

Jedan od glavnih simptoma prezbiopije je otežano fokusiranje slike i zamućen vid na blizinu, slično, ali ne isto kao i kod astigmatizma. Osoba je najčešće primijeti prilikom čitanja jer slova postanu nejasna i premala. Takođe, prilikom dužeg gledanja na blizinu dolazi do naprezanja i umora očiju, koju često prati suzenje oka, a nekada se može javiti i glavobolja. 

Kako se koriguje prezbiopija?

Prezbiopija se u osnovi koriguje naočarama. U samom početku prezbiopije dolazi dovoljno je savjetovati pacijenta da koristi jače osvjetljenje. Kasnije su naočare nophodne i predstavljaju dodatak plus dioptrije na dioptriju za daljinu počevši od +0,75 do 3,5 dioptrija dodatka zavisno od starosti pacijenta. Tako na prijemer osoba od 50 godina sa korekcijom na daljinu od +1 dioptrije obično treba dodatak od 1,25 dioptrije što ukupno znači korekciju od 2,25 dioptrije (1 + 1,25 dodatka).
Ovaj dodatak može da bude u jednim naočarama kada treba mjenjati naočare ili se koriste multifokalna stakla u kojima su sve ove dioptrije sadržane.Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna