Žuti mikropulsni laser

Žuti mikropulsni laser

Prvi u okruženju smo započeli tretman mikropulsnim žutim laserom koji nam omogućava najsavremniji tretman glaukoma i retine.

Liječenje dijabetskog makularnog edema mikropulsnim laserom

Mikropulsna terapija predstavlja modalitet tretmana dijabetskog makularnog edema gdje upotreba lasera ne oštećuje retinu. To je moguće jer ovakav tretman predstavlja seriju kontinuiranog lasera izreckanog u kratke ponavljajuće pulseve niske energije koji su međusobno odvojeni kratkim vremenskim razmakom što ne dovodi do toplotnog oštećenja tretiranog tkiva. Na ovaj način se izbjegava slabljenje vidne funkcije koju kao sporedan efekat ima konvencionalni laserski tretman. Takođe, mikropulsni tretman omogućava ponavljanje laserskog tretmana koliko god je potrebno. 

Mikropulsni tretman daje najbolje rezultate u kombinaciji sa intravitrealnom terapijom. Na taj način svaki pacijent može da dobije najbolju optimalizovanu terapiju za svoje oko. Tretman mikropulsnim laserom se radi ambulantno i ne traži hospitalizaciju. Čitava procedura je bezbolna i zahtjeva samo kapanje lokalnog anestetika kako bi se na površinu oka moglo staviti  dijagnostičko kontaktno sočivo koje omogućava doktoru da vidi očno dno. 

Za razliku od klasičnog tretmana, mnogi pacijenti imaju poboljšanje vidne oštrine nedjelju dana nakon tretmana. 

Uobičajeni simptomi većine pacijenata oboljelih od dijabetesa sa ovom komplikacijom na očnom dnu su zamagljenje centra vida, nemogućnost čitanja i slabiji vid po danu. Dijabetski makularni edem se dijagnostikuje kada se nakon urađenog oftalmološkog pregleda očnog dna i nalaza OCT-a dokaže da pacijentu treba tretman. 

Prije tretmana laserom zenice treba raširiti uz pomoć kapi. Na oko se stavi kontaktno sočivo i uz pomoć njega aplicira laserski tretman u oko. Za mikropulsni tretman se koristi laser žute boje koji ima značajne prednosti u odnosu na konvencionalni zeleni laser koji se do sada najčešće koristio u oftalmologiji. 

Napredna tehnologija je omogućila da se trajanje tretmana značajno smanji zahvaljući mnogo bržem programiranom postavljanju lasera na retinu uz pomoć skenera. 

Nakon tretmana pacijent osjeća zamagljenje u vidu. Nekada je moguće da postoji crvenilo i žuljanje oka što obično brzo prođe. Sledeći dan bi vid trebao da bude isti kao prije tretmana, a nakon par sedmica može da dođe do oporavka vida. 

Pacijenti koji imaju dijabetes bi trebali da se pregledaju barem jednom godišnje. Po potrebi, oftalmolog može da preporuči i češće kontrole. U slučaju da se javi koja od komplikacija dijabetesa na očima koja može potencijalno da ugrozi vid potrebno je odmah uvesti terapiju. Terapija se sastoji od korišćenja retinalnog lasera i davanja intravitrealnih injekcija. Važno je da pacijenti znaju da je za budućnost njihovog vida od presudnog značaja na vrijeme dijagnostikovati komplikacije dijabetesa na oku i na vrijeme započeti odgovarajuću terapiju. Na taj način oboljeli od dijabetesa mogu da izbjegnu teške posljedice dijabetesa vezane za vid. 


Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna