Katarakta - simptomi i lečenje

Katarakta - simptomi i lečenje

Šta je katarakta?

Katarakta je zamućenje prirodnog sočiva koje dovodi do smanjenja vida. Početna faza katarakte manifestuje se kroz zamućenst vida koja se polako razvija do „privremenog sljepila“, poslednja faza polesti predstavlja potpuno zamućenje sočiva. 

Važno je napomenuti da kada se katarakta jednom pojavi, ona se više ne može izlječiti kapima, naočarima ili nekim posebnim ljekom. Jedini način izlječenja predstavlja operacija katarakte.

Koji su simptomi katarakte?

Simptomi su mnogobrojini. Često se dešava da pacijent ispočetka ne može da vidi jasno ili da bez poteškoća čita. Čest problem su takođe i raspršivanje svjetala koji su mnogo izaženiji noću nego danju, naročito u uslovima kada se gleda u farove. Veoma često postojeća korekcija ne valja više, već se stalno mora mijenjati. Sa napretkom katarakte, ni na koji način se ne može iskorigovati vid već katarakta sve više i više smeta pacijentu, da bi u ekstremnim slučajevim dovela do funkcionalnog sljepila. Jedan od simptoma katarakte je i zamućenost vida, slično kao i kod cilindra oka - astigmatizma.

Koji su uzroci nastanka katarakte?

Katarakta nastaje kada se zamuti prirodno sočivo koje se nalazi u oku. Narodni naziv za kataraktu je mrena. Prirodno sočivo je normalno providno. Kada se proteini koji čine sočivo promjene, dođe do gubitka providnosti i zamućenja sočiva.

Uzroci mogu biti razni, počevši od oštećenja uzrokovanih suncem, lijekovima i bolestima. Najčešći razlog zamućenja prirodnog sočiva je starenje, kada tokom godina dolazi do polaganog odebljavanja sočiva gdje se javlja postpuno mjenjanje građe proteina koji čine prirodno sočivo i samim tim razvoja katarakte.

Koje vrste katarakte postoje?

Postoji mnogo podjela katarakti. 

Mogu biti:

  • urođene i stečene, 
  • kortikalne i nuklearne, kombinacija ovih dvaju, 
  • prednje i zadnje kortikalne, 
  • katarakte uzrokovane bolešću i povredama (traumatske), 
  • katarakta koja dovodi do povećanja prirodnog sočiva (intumescentne).

Po zamućenosti se dijele na:

  • početne, 
  • nezrele,
  • zrele katarakte.

Od svih ovih podjela najvažnije je da li katarakte smeta ili ne smeta vidu.

Kada je vrijeme za operaciju?

Katarakta se operiše kada smeta vidnoj funkciji. U rijetkim slučajevima može da se desi da katarakta treba hitno da se operiše kada pacijent dobro vidi. To je na primjer slučaj kod intumescentnih katarakti koje dovode do skoka očnog pritiska, gdje odlaganje operacije može da dovede do skoka očnog pritiska i napada akutnog glaukoma. Definitivno, ne treba čekati da oko u potpunosti oslijepi zbog zamućenja sočiva, kako bi se operisalo, što je ranije bio slučaj, jer se čekalo da „mrena sazri“

 


Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna