OCT angiografija

OCT angiografija

Najmodernija tehnologija koja nam omogućava da do sada neprevaziđenom preciznošću vidimo različite slojeve oka, kao i stanje cirkulacije. 

Šta je OCT angiografija?                                                                    

OCT angiografija (OCTA) je nova tehnika slikanja očnog dna i krvotoka u retini i horoideji. Metoda ne traži upotrebu bilo kakve boje. Kako se slike mogu segmentovati uz pomoć ove metode se mogu razdvojiti različiti slojevi retine i horoideje i samim tim preciznije interpretirati gdje se nalaze patološke promjene na očnom dnu.  Znači uz pomoć ove metode se može odvojeno posmatrati protok u vanjskom, srednjem i dubokom retinalnom kapilarnom pleksusu, u vanjskoj retini (koja normalno nema cirkulacije) kao i u horiokapilarisu.

Jedno od uobičajenih stanja u kojima je upotreba nove metode superiorna je dijagnostika i pomoć u tretmanu makularnih telanigiektazija. Zbog same prirode stvaranja slika može sa sigurnošću utvrditi gdje se nalazi problem i na taj način dobiti značajno više informacija u odnosu na klasičnu fluoresceisku angiografiju. 

Dijabetska retinopatija je uobičajeno oboljenje koje se javlja kod mnogih dijabetičara. OCTA nam je omogućio da sa mnogo više detalja i preciznosti vidimo gdje se nalaze većina mikrovaskularnih abnormalnosti, naročito u makuli, dijelu oka koji je zadužen za centralni vid.

Ipak OCTA ne može u potpunosti zamjeniti fluoresceinsku angiografiju (FAG) zbog nešto drugačije prikazanih inforamcija koje dobijamo ovom pretragom. Jedna od promjena koje se bolje vide uz pomoć FAG-a su mikroaneurizme retine zbog same prirode nakupljanja boje u ovim malim proširenjima krvnih sudova. 

Informacije dobijene uz pomoć OCT-a se mogu dodatno analizirati uz korišćenje 2D presjeka kao i 3D rekonstrukcijom OCT skanova, korišćenjem odgovarajućeg softvera uz pomoć kojeg se može odrediti odstupanje od normalnih vrijednosti.

Metodom autoflurescencije uz pomoć plavog lasera se mogu otkriti mnoge suptilne promjene na očnom dnu. Ovdje se koristi svojstvo lipofuscina, pigmenta koji se prirodno nalazi u oku i čija se količina tokom godina povećava unutar retine da fluoresceira kada se osvjetli plavim svjetlom. Ako je proces odstranjivanja lipofuscina iz oka usporen ili oštećen uz pomoć ove pretrage se može jednostavno vidjeti koja područja oka imaju ovakav problem. Metoda je od naročite pomoći kod pacijenata koji imaju staračku degeneraciju tačke jasnog vida, sve prisutnog oboljenja čija učestalost značajno raste nakon 65. godine života i vodeći je razlog  vidnog gubitka u razvijenim zemljama.

Svakako da ova nova naučna i tehnološka dostignuća omogućavaju da se pacijentima pomogne brže, bolje i preciznije kod mnogih retinalnih oboljenja. Uz to se u proteklih desetak godina javilo mnogo novih lijekova koji se ubrizgavaju direktno u oko i na taj način tretiraju česta oboljenja oka.


Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna