Šta je očni pritisak, simptomi i kako ga smanjiti?

Šta je očni pritisak, simptomi i kako ga smanjiti?

Očni pritisak je pritisak koji održava oblik oka. Da bi oko funkcionisalo mora da ima odgovarajući pritisak. On se stalno održava tako što oko pravi očnu vodicu, koja u isto vrijeme stalno otiče iz oka. Kada se ova ravnoteža poremeti može doći bilo do niskog, bilo do visokog očnog pritiska, a samim tim i do problema u funkciji oka.

Kako osjetiti očni pritisak?

Veoma često visok očni pritisak nema simptoma, jer ne boli, ne žulja, ispočetka ne smeta vidnoj oštrini, a takođe nema ni značajnih promjena u vidnom polju kojih je pacijent svjestan. Kada bolest uznapreduje tj. kada dođe do značajnog gubitka vlakana očnog živca javljaju se simptomi koji se manifestuju ispočetka slabijim vidom i problemi vezanim za snalaženje u prostoru.

U slučaju naglog rasta očnog pritiska simptomi su jako izraženi, od bola do gubitka vida, a nekada povezani i sa mučninom i povraćenjem. Ovo je hitno medicinsko stanje i traži neodložan tretman.

Normalan očni pritisak

Normalan očni pritisak je najčešće u rasponu od 8 do 22 mm Hg. Pri tome svako ima svoj „normalan“ očni pritisak. Postoji određeni procenat ljudi koji imaju pritisak viši od 22 i da pri tome nemaju nikakvih problema vezanih za očni živac. To se stanje onda zove očna hipertenzija. Ipak, svaka vrijednost viša od 30 mm Hg se smatra patološkom i sigurno dugoročno dovodi do oštećenja.

Kako se mjeri očni pritisak?

Pritisak se mjeri korišćenjem odgovarajućih aparata. Najpopularnija metoda je mjerenje Goldmanovim aparatom gdje se na prethodno anestezirano oko nasloni uređaj i na taj način mjeri očni pritisak.

Takođe često se koristi i mjerenje pritiska uz pomoć vazdušnog mlaza. Prednost ove metode je što nema nikakvoh kontakta sa okom, a samim tim nema ni mogućnosti prenosa infekcija. Metoda ima svoja ograničenja kao što je nemogućnost mjerenja ako ima nepravilnosti na rožnjači.

Usred stalnog očnog pritiska se može javiti i astigmatizam. Visok očni pritisak može biti i posledica nelečene kratkovidosti.

Kako smanjiti očni pritisak?

Najčešći način smanjivanja očnog pritiska je korišćenje kapi. Postoje različite kapi koje djeluju na različitim principima. Redovnim kapanjem se može održavati očni pritisak.

Drugi način snižavanja je korišćenje lasera kojima se tretira dio oka kroz koji izlazi očna vodica (trabekulum) i na taj način omogućava olakšano isticanje očn vodice. Za ovo se koriste mikropulsni laser ili YAG laser.

Nekada se pritisak snižava tako što se napravi rupica na dužici. To se zove iridotomija.

Na kraju se mogu raditi različite operacije kojima se olakšava isticanje očne vodice ili se smanjuje njena proizvodnja.

Ukoliko primetite bilo kakve promene i indikacije koje ukazuju na problem sa očnim pritiskom, budite slobodni da nas kontaktirate ili zakažite pregled u našoj ambulanti za glaukom



Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna