Postoperativni oporavak nakon laserskog uklanjanja dioptrije

Postoperativni oporavak nakon laserskog uklanjanja dioptrije

Može se korigovati zdrava rožnjača kod osoba koje su zdrave i u određenim dioptrijskim granicama. Ipak, kod pacijenata postoji dilema kako cijeli postupak teče, a naročito period oporavka. Prije intervencije se radi opsežna priprema, ali pacijente jako puno interesuje i da li se očekuju bolovi, kada se dobija pun efekat laserskog uklanjanja dioptrije i šta mogu da očekuju? Problemi sa vidom ograničavaju normalno funkcionisanje i pogađaju sve aspekte života. Da bi bili sigurni u svoju odluku detaljno se raspitajte o tome šta možete da očekujete nakon laserskog uklanjanja dioptrije. Ovaj tekst će vam donijeti brojne informacije pa vas pozivamo da nastavite sa čitanjem.

Koliko traje period oporavka nakon skidanja dioptrije laserom?

Lasersko skidanje dioptrije nije invazivan zahvat i zahtijeva nekoliko sati boravka u klinici i period oporavka u kućnim uvjetima što je blag postoperativni tok koji ne zahtijeva hospitalizaciju. Najveći bolovi, osjećaj peckanja, suhoća oka, prolaze nakon 3-4 sata od intervencije, a nelagoda i manji bolovi se mogu osjećati do 7 narednih dana. Ipak, to nije oštar bol i više je nelagoda i peckanje koje ne zahtijeva medikamentoznu terapiju. Nakon nekoliko sati poslije intervencije pacijent se otpušta na kućno liječenje gdje, u zavisnosti od laserskog postupka, oporavak traje od par dana pa do maksimalno sedam. Ne postoje velika ograničenja, a vid je odmah znatno bolji. Ko je uradio dobru pripremu prije laserskog uklanjanja dioptrije značajno skraćuje postupak oporavka.

Šta je dozvoljeno raditi i kako se ponašati pre i nakon intervencije?

U principu ne postoje preterane zabrane i sve je dozvoljeno, ali je poželjno da se unosi što više tekućine nakon uklanjanja dioptrije i to je jedan od glavnih savjeta. Naime, pored ne nošenja sočiva, glavni savjet prije odlaska na lasersku korekciju dioptrije jeste unos što više vode da bi tijelo bilo hidrirano, a oko imalo dovoljno vlažnosti. U oko će se ukapavati specijalne kapi i to je jedina rutina koja se mora sprovoditi da bi se rožnjača oporavila nakon uklanjanja dioptrije. Najbolji savjet je da bi trebalo da se oči odmaraju i sve treba raditi umjereno barem prvih 24h, a idealno nedelju dana, iako se možete vratiti redovnim obavezama jer će vid biti oštar i nije potrebno strogo mirovanje.

Zabranjeno je raditi…

Tokom postoperativnog toka (nedelju dana nakon operacije) je preporučljivo usporiti sa obavezama, ne opterećivati oči gledanjem u monitore, sitna slova i u ekrane uređaja, ali i pacijenti koji to nisu mogli da izbjegnu su imali dobar oporavak. Ne bi se trebalo baviti sportom i ugrožavati sebe na aktivnostima kod kojih je potrebna koordinacija. Iako je vid dobar ipak je izvedena intervencija na oku pa se može javiti dezorijentisanost ako se preforsirate. Važno je izbjegavati alkohol jer je on diuretik, a voda je preko potrebna tokom oporavka oka. Strogo je zabranjeno šminkanje očiju, a maskara, sjenke i olovke za oči treba izbjegavati barem mjesec dana. Nadogradnja trepavica je moguća nakon dva mjeseca, a sve sa ciljem da se smanji iritacija oka i ne ugrozi period oporavka. Svakim danom će se situacija popravljati pa tako, već poslije nekoliko dana dosta toga je dozvoljeno pa ostaju samo osnovne mjere opreza.

Kako se ponašati nakon skidanja dioptrije? Savjeti za brz oporavak

Da bi postoperativni tok prošao bez problema važno je na prvom mjestu pronaći kliniku koja će adekvatno pripremiti pacijenta i dati sve informacije o oporavku, ograničenjima i šta je što možete očekivati. Kontrole su nakon 24 časa, nakon 7 dana, mjesec dana i savjet je da se svaki put doktor pita za sve dileme jer je oporavak nakon laserskog uklanjanja dioptrije individualan i zavisi od vrste intervencije koja je urađena. Dobro bi bilo i da budete svjesni svojih ograničenja i da date tijelu vremena da se odmori nakon postupka jer je ipak urađena velika promjena u kratkom roku. Dobro je što oporavak nije težak ni kompliciran, ali je odlično ako i sami odredimo vrijeme da bi se oči odmorile, a tretirano oko izbjeglo rizik od infekcije. Oslobodite se sočiva i naočara i gledajte na svijet sa oštrim vidom bez ograničenja. Lasersko uklanjanje dioptrije vam to može omogućiti, napravite prvi korak u rješavanju ovog velikog problema. Kontaktirajte oftalmološku kliniku i zakažite prvi pregled. Kroz adekvatnu pripremu, brzu intervenciju i lak oporavak ćete doći do odličnih rezultata za samo nekoliko dana.


Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna