Da li je moguće prirodno liječenje katarakte?

Da li je moguće prirodno liječenje katarakte?

Postoje različite vrste katarakte, u zavisnosti od toga koji deo očnog sočiva je zahvaćen: mogu zahvatiti centar, bočne ili zadnju stranu sočiva, ili svaki od ovih djelova oka. Mogu se pojaviti na samo jednom oku ili na oba oka, iako se možda neće razviti istovremeno. Ako se ne liječi katarakta može dovesti do sljepila. 

Uzrokovana je zamagljenjem proteina u oku i obično se razvija zbog starosti, ali se može javiti i kao rezultat povrede oka, nakon operacije oka zbog drugih problema, kao rezultat štetnih kemikalija, ali i kao posljedica jakog ultravioletnog zračenja ili X-zraka. U nešto ređim slučajevima može biti i urođena. 

Simptomi koji se javljaju kao posljedica katarakte su zamagljen, zamućen vid, poteškoće sa gledanjem pri slabom osvjetljenju, osjetljivost na svjetlost, boje izgledaju izbledele ili prigušene, sve izgleda nejasno i zamućeno, kao da gledate kroz prljavo staklo.

Liječenje katarakte - ima li alternative operaciji?

Iako je posjeta ljekaru imperativ, postoji nešto što možete uraditi sami kako biste unaprijedili svoje zdravlje, kao i zdravlje očiju. Sigurno vam je poznato da se pravilnom ishranom može umnogome uticati na kvalitetu zdravlja u cjelini, kao i na posebne organe. Unošenjem određenih vitamina pozitivno utičemo na rad pojedinih funkcija u našem tjelu i pružamo organima supstance koje izuzetno povoljno djeluju na njihovu otpornost. Reč je preventivnoj brizi o zdravlju, koja nas može spasiti brojnih zdravstvenih problema. U nastavku teksta vam predstavljamo neke od preventivnih načina kako možete spriječiti ili barem odložiti nastanak katarakte i usporili njen razvoj, i to unošenjem vitamina koji ojačavaju naš vid i koji su od vitalnog značaja za očno sočivo, te tako prevenirati pojavu katarakte.

Limun za kataraktu

Poznato je da su citrusi bogati vitaminom C, a zdrava svojstva antioksidansa vitamina C su korisna za zdravlje srca, suzbijanje rizika od dijabetesa tipa II i još mnogo toga. Ali, da li ste znali da je vitamin C također od vitalnog značaja za vaše oči i vid? 

Britanska studija objavljena u zvaničnom časopisu Američke akademije za oftalmologiju 2016. godine otkrila je da vitamin C može biti od velike pomoći u borbi protiv katarakte. 

U sprovedenoj studiji, oči ispitanika su procijenjene u dobi od oko 60 godina, a zatim deceniju kasnije, a vitamin C se u datom eksperimentu pokazao kao jasan faktor u prevenciji katarakte. Ispitanici koji su uzimali najviše vitamina C iz hrane počeli su sa 20% smanjenim rizikom, koji je porastao na oko 33% smanjenog rizika od katarakte tijekom čitavih 10 godina. Njihova očna sočiva su generalno bila jasnija. 

Očna jabučica se zapravo sastoji uglavnom od tečnosti, a jedno od jedinjenja u toj tečnosti je antioksidans sličan vitaminu C. Oksidacija je ta koja počinje da zamagljuje sočivo. Istraživači vjeruju da povećane količine vitamina C u tjelu mogu poslužiti za dodatnu zaštitu očnog sočiva.

Sjeme kopra - mirođije za kataraktu

Kopar je veoma ljekovita biljka koja ima mnogostruko povoljan utjecaj na naše zdravlje. Njena ljekovitost leži u njenom sadržaju, budući da kopar - mirođija sadrži eterično ulje sa visokim sadržajem pelandrena, fenolkarboksilne kiseline: ferulna, klorogenska, kofeinska, soli K, Ca, Fe, P, folnu kiselinu, flavonoide kvercetin, kempferol, izoramnetin, vitamine C, B1, B2, PP, P i onaj koji je za temu ovog teksta najvažniji - vitamin A. Kopar je bogat vitaminom A koji je odličan za zdravlje očiju. Redovno dodavanje kopra vašoj hrani će spriječiti oštećenje mrežnjače, kao i poboljšati vid. Također će smanjiti rizik od bolesti kao što su makularna degeneracija i katarakta. Beta-karoten, lutein i zeaksantin su također korisni za zdravlje očiju.

Ricinusovo ulje za kataraktu

Kada je riječ o prirodnim načinima izliječenja katarakte, jedan od prirodnih preparata koji može pomoći u nekim slučajevima je i proizvod na bazi ricinusa - ricinusove kapi. Važno je napomenuti da ricinusovo ulje i kapi za oči na bazi ricinusa nisu isti proizvodi. Drugim riječima, ono što vam može pomoći kod otklanjanja katarakte su zapravo kapi na bazi ricinusovog ulja, a ne ricinusovo ulje samo po sebi. Kapi za oči od ricinusovog ulja mogu biti veoma korisne za vid kada se pravilno koriste. 

Kapi za oči od ricinusovog ulja koristite tako što ćete 1-3 kapi nanjeti u oči pre spavanja i nježno umasirati, kako bi oči upile proizvod, a ostatke obrišite čistim papirnim ubrusom. Higijena je vrlo važna s obzirom da su oči osjetljiv organ, te pre nanošenja kapi obavezno operite ruke i neka vam oči budu čiste, bez šminke. Pri nanošenju vodite računa da ne dodirujete pipetom oko direktno kako ne bi došlo do iritacije oka. Koristite kapi za oči ricinusovog ulja jednom dnevno i apsolutno nikada ne koristite obično ricinusovo ulje kao alternativu. 

Budući da postoji mogućnost da kapi za oči od ricinusovog ulja izazovu određene neželjene efekte, kao što su iritacija, crvenillo ili svrab, savjetujemo da ipak ne počinjete sa korištenjem na svoju ruku, već da pre korištenja konsultujete svog oftalmologa koji će procjeniti da li bi kapi od ricinusovog ulja bile pogodan izbor za liječenje katarkte u vašem slučaju.

Propolis za kataraktu

Pčelinji proizvod propolis je jedan od najljekovitijih prirodnih preparata koji sadrži preko tri stotine aktivnih ljekovitih materija. Kao takav, propolis ima pozitivno dejstvo na mnoge zdravstvene probleme. Njegova ljekovitost se pokazala efektivnom i kod prevencije očnog oboljenja katarakte. Ovom temom su se bavili mnogi naučni istraživači koji su sprovodili eksperimente na pacovima kako bi otkrili vezu između dejstva propolisa na razvoj katarakte. Tim studijama se došlo do zaključka da redovno konzumiranje propolisa u znatnoj mjeri inhibira razvoj katarakte.

Nošenje zaštitnih naočara

Jedan od najboljih načina da se preventivno zaštitite od pojave katarakte je nošenje naočara koje štite oči od UV zračenja. Ovo je izuzetno bitno leti, kada je jako sunce. Ukoliko često posjećujete solarijum, veoma je bitno nositi zaštitu za oči. Veoma jaka UV zračenja u solarijumu mogu oštetiti oči i ubrzati razvoj katarakte ako nemate adekvatnu zaštitu.

Prirodno liječenje katarakte - odgovor je u preventivi

Kada govorimo o načinima kako možete izliječiti kataraktu, važno je napomenuti da se jedinim pouzdanim načinom identifikovanja i otklanjanja tegoba i problema sa očima smatra odlazak kod oftalmologa. Doktori imaju potrebna medicinska znanja o svim bolestima koje napadaju oči i znaju na koji način treba koja da se tretira, štiteći pritom vaše oči i radeći u vašem najboljem interesu da se riješite tegoba na najefikasniji, medicinski dokazan način, što je u ovom slučaju  najčešće operacija katarakte

Ipak, također je važno biti svjestan uloge preventive u očuvanju zdravlja i što možemo uraditi kako bismo unaprijedili svoje zdravlje i spriječili nastanak određenih bolesti. U slučaju katarakte, navedeni proizvodi najviše uspjeha imaju u preventivoj zaštiti od nastanka katarakte, povećavajući vitalnost ćelija očiju i na taj način štiteći vaše oči od pojave ovog oboljenja, dok je u usporavanju progresije katarakte ili čak izlječenja od katarakte neznatan procenat. Odgovor je ipak u preventivnom djelovanju, da činimo što je do nas kako ne bi došlo do oboljenja, ali ako, nažalost, ipak dođe, posjeta ljekaru je jedina pouzdana opcija za izlječenje.


Zakažite Pregled

Ukoliko želite da zakažete ljekarski pregled ili Vam je potrebna konsultacija, kontaktirajte nas putem broja telefona +387 (51) 318 600.
Naš ljekarski tim, omogući će uspješna rješenja vašeg problema.

Sva polja označena sa * su obavezna